fbpx

Blogi

Ilmalämpöpumppu taloyhtiöön

8.4.2022

Asutko taloyhtiössä kerros- tai rivitalossa ja haluat hankkia ilmalämpöpumpun kesähelteiden piinaa viilentämään? Tässä kirjoituksessa käydään läpi, millaisia toimenpiteitä asennus vaatii ja kuinka helposti saat vielä tulevaksi kesäksi laitteen hankittua.

Ilmalämpöpumppujen asennukset kovassa kasvussa

Ilmalämpöpumppujen asennukset ovat lisääntyneet viime vuosina erityisesti kerrostaloasunnoissa. Myös muissa taloyhtiömuodoissa, kuten rivitaloissa ja paritaloissa, on jäähdytyskäyttöisten ilmalämpöpumppujen suosio kasvanut kuumien kesien ja pidentyneiden lämpöjaksojen myötä. Sähkön hinnan edelleen noustessa, on ilmalämpöpumppujen kysyntä jatkanut tasaista kasvua ja asennuksia tehdään miltei ympäri vuoden. Tämä vaikuttaa myös jo alkavaan kesäsesonkiin, kun asennusaikoja saattaa joutua odottamaan jo näin kevään korvalla kahdesta viikosta kuuteen viikkoon.(1)

Komponenttipula ja tehtaiden toimitukset ovat myös puhuttaneet koronan aikana ja nämä seikat vaikuttavat edelleen tavarantoimittajiin ja maahantuojaan vaihtelevina laitteiden saatavuuksina. Tämän hetken epävakaa tilanne Euroopassa ei luonnollisesti muuta tilannetta positiivisempaan suuntaan, päinvastoin. Kuljetuskustannusten nousu ja komponenttipula kasvattavat lämpöpumppujen hankintahintoja. Toimitusajoissa on samoista syistä edelleen epävarmuutta ja normaalia pidempiä toimitusaikoja tai viivästyksiä. Kannattaa siis toimia nopeasti, jos haluaa hankkia ilmalämpöpumpun tälle kesälle. 

Ilmalämpöpumppu viilennykseen?

Olet mahdollisesti kuullut puhuttavan ”jäähdytyskäyttöön” soveltuvista ilmalämpöpumpuista.

Ilmalämpöpumppua voidaan markkinoida jäähdytys- tai viilennyskäyttöön soveltuvana mallina. Esimerkiksi kerrostalot kuuluvat useimmiten kaukolämmön piiriin, eli asuntokohtaisen ilmalämpöpumpun lämmitysominaisuuksille ei ole tarvetta tai lämmityskäyttö voi olla myös erikseen kielletty taloyhtiössä. Ilmalämpöpumppujen komponenteissa ja toiminnallisuuksissa on eroja, mutta myös ”vain jäähdytyskäyttöön” tarkoitetulla ilmalämpöpumpulla onnistuu maltillisissa olosuhteissa myös lämmöntuotto. Vain jäähdytys- tai viilennyskäyttöön tarkoitetut mallit eivät kuitenkaan ole meidän pohjoisen kylmissä olosuhteissa kovin tehokkaita tai parhaiten toimivia lämmön tuottajia.  

Talvivarusteltu ilmalämpöpumppu

Olet saattanut huomata markkinoilla mainostettavan ”Pohjoisen olosuhteille” suunniteltua tai Nordic RAC (residental air conditioning) -ilmalämpöpumppua. Tällaiset mallit soveltuvat nimensä mukaisesti meidän pohjoisen pallonpuoliskon olosuhteiden vallitessa kovallakin pakkasella lämmityskäyttöön ja kesällä viilennys-/jäähdytyskäyttöön. Talvivarustelulla voidaan tarkoittaa kylmää ilmaa kestäviä komponentteja, kuten järjestelmän piirikortteja, kompressorin suojausta pakkasilmalta ja sulatusominaisuuksia. Valtaosa komponenttien poikkeavuuksista liittyvät ulkoyksikköön, mutta myös sisäyksikössä on eroja ympärivuotisten mallien ja vain jäähdytyskäyttöön soveltuvien järjestelmien välillä.  Samsung Nordic -malliston ilmalämpöpumput ovat lämmitys- ja jäähdytyskäyttöön soveltuvia, ”pohjoisen oloihin” valmistettuja, testattuja ja tehokkaita malleja. Mutta myös jäähdytyskäyttöön soveltuvia malleja löytyy, mm. Samsung Wind-Free Comfort ja Samsung Cebu.

Kun jäähdytyskäyttöön hankittu ilmalämpöpumppu on käytössä vain osan aikaa vuodesta ja varustelu on kevyempi kuin Nordic-malleissa, saa jäähdytyskäyttöön tarkoitetun ilmalämpöpumpun hiukan edullisemmin. Asennuskustannus riippuu täysin kohteen vaatimuksista.

Ilmalämpöpumppu taloyhtiöön

Ilmalämpöpumppujen asennukset kerrostalo- ja rivitaloasuntoihin ovat kasvaneet reilusti. Tilanne on helpottanut ja selkeytynyt paljon julkisuudessakin esillä olleen kiistan vuoksi, jossa vastakkain olivat taloyhtiö ja ilmalämpöpumpun viilennyskäyttöön asennuttanut asukasosakas. Tapausta käsiteltiin eri oikeusasteissa, ja lopulta korkein oikeus totesi, että taloyhtiöllä tulisi olla selkeä peruste, jos se kieltää asunnon omistajan ilmalämpöpumpun asennuttamisen. Alemmissa oikeusasteissa oli jo todettu muun muassa, että muutostyön kieltäminen oli kohtuutonta siitä syntyvän haitan vuoksi ja asennuksen kieltäminen oli asunto-osakeyhtiölain vastaista. (2)

Asunnon omistajalla tulee kuitenkin edelleen olla lupa asennustyölle. Taloyhtiöillä on toisistaan poikkeavia ohjeita laitteiden ja asennustyön suhteen. Kun haluat tilata asennuksen, ota aluksi selvää oman taloyhtiösi linjasta ja onko asennustyölle jotakin erityisvaatimuksia. Jotkin ohjeet voivat vaikuttaa myös kustannuksiin, kuten esimerkiksi ulkopuolisen valvojan tarkastuskäynti, joka monissa muissa remonteissa voi olla jo pakollista suorittaa. Jos taloyhtiössäsi joku muu on jo asentanut itselleen ilmalämpöpumpun, voidaan olettaa, että jonkinlaiset askelmerkit asennustyön suorittamiselle on jo sovittu taloyhtiössäsi.

Taloyhtiöissä tehdyistä ja rakenteisiin kohdistuvissa remonteista, johon ilmalämpöpumpun asennuskin kuuluu, täytyy tehdä muutostyöilmoitus. Muutostyöilmoitukseen kirjataan osakkaan ja asennusyrityksen tiedot, mitä tehdään ja kuinka kauan työ kestää. Usein isännöintiyrityksen kotisivuilla ilmoitus tehdään sähköisesti ja täytetään vain tiedot mahdollisesti valmiiseen kaavakkeeseen. Lisäksi voidaan pyytää liitteeksi myös asennussuunnitelma, jonka saat pätevältä asennusyritykseltä kartoituskäynnin perusteella.

Asennusta koskevat ohjeistukset

Kaupunkialueilla taajamissa sijaitseville omakoti- ja paritaloille tai kerrostaloille voi olla erillisiä ohjeita järjestelmän äänitasosta tai ulkoyksikön sijoittelusta. Oman kunnan rakennusvalvonnasta saat lisätietoja pientaloja koskevien tai jotenkin muutoin poikkeavien asennusten vaatimuksista, esimerkiksi pientalon tai kerrostaloyhtiön katolle tai julkisivuun sijoitettavan ulkoyksikön asennuksesta voi olla erityisiä rajoituksia. Ohjeita, joiden voidaan katsoa koskevan ilmalämpöpumpun asennusta ovat Valviran asumisterveyteen ja meluun antama ohje, jossa kerrotaan eri oleskelu- ja sisätilojen sekä asumisympäristön melutasoista (4) sekä rakentamismääräyskokoelma (5). Ohjeissa puhutaan keskiäänitasosta. Keskiäänitaso mitataan äänitasojen tehollisesta keskiarvosta, joka korostaa suurimpia hetkellisiä äänitasoja (6).

Ilmalämpöpumppu on oikein toimiessaan hiljainen, mutta ei toki äänetön järjestelmä. On hyvä muistaa, että käyttökohteeseen sopivasti mitoitettu ja hyviä asennustapoja noudattaen toimitettu ilmalämpöpumppu ei käytännössä käy kovimmalla ja äänekkäimmällä teholla jäähdytyksessäkään yhtäjaksoisesti, kun se valtaosan ajasta vain ylläpitää tavoiteltua sisätilojen lämpötilaa. Kaupunkioloissa ympäristön normaali melu voi olla huomattavasti ilmalämpöpumpun hurinaa äänekkäämpää ja peittää käyntiäänet alleen.

Laitteen esitteestä löydät yhtenevän standardin mukaisesti mitatut äänitasot, jotka ilmoitetaan kovimman ja matalimman käyntiäänen mukaan. On huomioitava, että tulokset ilmoitetaan koneen edestä ja yläpuolelta saatujen mittausten perusteella. Naapuriasunnon ikkuna tai oleskelun mahdollistava parveke on lähes poikkeuksetta pidemmän kantaman päässä, jossa äänitaso on madaltunut, kun matka on kasvanut.

(Havainnekuva ilmalämpöpumpun ulkoyksikön äänitasojen mittauksesta ISO3741) (8).

Ohjeita, joiden voidaan katsoa koskevan ilmalämpöpumpun asennusta ovat Valviran asumisterveyteen ja meluun antama ohje, jossa kerrotaan eri oleskelu- ja sisätilojen sekä asumisympäristön melutasoista (4) sekä rakentamismääräyskokoelma (5). Ohjeissa puhutaan keskiäänitasosta. Keskiäänitaso mitataan äänitasojen tehollisesta keskiarvosta, joka korostaa suurimpia hetkellisiä äänitasoja (6).

Timanttiporaus

Muita asennukseen liittyviä kustannuksia, varsinkin kerrostaloissa tulee läpiviennistä. Kivi-, betoni- tai kiinteätiiliseinän poraukseen käytettävät työkalut ja timanttiporat eivät kuulu tavallisesti ilmalämpöpumppuasentajan kapasiteettiin. Poikkeuksiakin löytyy. Asennusliike ja jälleenmyyjä osaavat ottaa tämänkin työvaiheen tarjousta tehdessä huomioon ja erittelevät sen mukaan kokonaishintaan.

Läpiviennin poraus ei ole työvaiheena kovin mukava tai yksinkertainen projekti, vaikka kyseessä on ”vain läpivientireiän teko”. Ammattilaiselta sekä kunnollisilla välineillä se kuitenkin onnistuu tehokkaasti ja siististi. Timanttiporaus Teho (7) suorittaa porauksia Etelä-Suomen ja Pirkanmaan alueella. ”Keskimääräinen hinta poraukselle on 200 € (Alv 0 %), mutta hintaan vaikuttaa seinän tai lattian paksuus sekä raudan määrä. Paksumpien seinien (+50 cm) hinnoittelu tehdään projektikohtaisesti. Sesonkiaikana kesällä saattaa olla työkohteita paljon, mutta lähtökohtaisesti saamme tehtyä keikat 1-2 päivässä tilauksesta”. – Joonas Kunnari, Timantti poraus Teho

Yhteenveto

Kesäsesonki on jo käynnistynyt ja kannattaa toimia ripeästi, jos olet hankkimassa ilmalämpöpumppua viilennyskäyttöön. Asennusajat pitkittyvät päivä päivältä.

Joten: selvitä ensimmäiseksi oman taloyhtiösi käytännöt ja askelmerkit ilmalämpöpumpun hankintaan liittyen. Isännöitsijältä saat ohjeet muutostyöilmoituksen sekä asennustyöhön mahdollisesti liittyvien liitteiden toimittamiseen. Erikoisasennuksiin liittyvistä määräyksistä tai rajoitteista saat lisätietoa oman kuntasi rakennusvirastosta.

Asennustyön ja laitteiden hintojen nousu on väistämätöntä kohoavien energiahintojen myötä, jotka vaikuttavat kuljetuskustannuksiin. Myös edelleen jatkuva komponenttipula aiheuttaa hankaluuksia laitteiden saatavuuksille.

Jos haluat saada nopeasti tarjouksen, voit täyttää sivuillamme yhteydenottokaavakkeen ja etsimme sinulle asennusliikkeen, jolta saat kaiken kattavan tarjouksen määrittelemääsi kohteeseen.

Erityisen hyvää kevättä ja kesää. Pysytään viileinä.

Lähteet ja viittaukset:

  1. https://yle.fi/uutiset/3-12353690
  2. https://yle.fi/uutiset/3-11942847
  3. https://www.isannointiliitto.fi/artikkeli-2/osakas-nain-ilmoitat-remontista-oikein/
  4. https://www.valvira.fi/ymparistoterveys/terveydensuojelu/asumisterveys/melu
  5. https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2019/20190360
  6. https://www.ely-keskus.fi/documents/10191/2073102/Liikonen_Johdatus_ymp%C3%A4rist%C3%B6meluun.pdf
  7. https://timanttiporaus-teho.fi/
  8. https://www.iso.org/standard/52053.html
  9. Kuvat unsplash, oma arkisto
  10. Mainoskuva OCMG Nordic Oy

Joni Salovaara

Combi Cool, Samsung Tiimi